Ужгородці передали Миколаєву генератори і отримали незвичайні сувеніри з підбитих російських танків

Шість генераторів для лікарень Миколаєва передав благодійний фонд «Едельвейс» з Ужгорода. Половину суми на закупівлю необхідної техніки зібрали студентки Марія Химинець та Христина Гнєушева. Дівчата організували розіграш футболок із автографом відомого голови Миколаївської ОВА Віталія Кіма. Решту суми додали підприємці, учасники благодійного фонду.

«Два місяці тому їздили у Миколаїв від благодійного фонду «Едельвейс» передати антидронову радіорушницю, на яку зібрали гроші на Закарпатті. Тоді ще Миколаїв перебував практично на передовій, оскільки Херсон був окупований, рушниця була дуже необхідна, – розповів Володимир Химинець, директор БФ «Едельвейс». – Тоді ж ми презентували Віталію Кіму майку з принтом «Чорнобаївка» від Марії Химинець, яка навчається у Віденському університеті прикладних мистецтв. Віталій Кім підписав майку і повернув. А у дівчат виникла ідея влаштувати серед молоді аукціон майок з підписами Кіма та зібрати гроші. Миколаєву були потрібні генератори для оперативної роботи певних відділень лікарні».

Закарпатці повернуться додому теж не з пустими руками – представникам закарпатського благодійного фонду та керівництву Закарпатської ОВА в особі заступника голови ОВА Закарпаття Петра Добромільського були вручені символічні відзнаки, виготовлені з броні знищених російських танків з написом «Миколаїв – місто героїв».

Гроші зібрали, генератори закупили. Отримувати допомогу в Ужгород приїхав Юрій Гранатуров, заступник голови Миколаївської ОВА. Він вручив представникам закарпатського благодійного фонду символічний сувенір, виготовлений з броні знищених російських танків, з написом “Миколаїв – місто героїв”.

«Були дуже жорстокі бої, знищено дуже багато російської військової техніки. Наші заводи порадилися і зробили сувеніри з кьюар кодом, якщо його зчитати, він покаже місце, де був підбитий цей клятий танк! – сказав Юрій Гранатуров, вручаючи артефакти Петру Добромільському та Володимиру Химинцю.  – Миколаїв став містом-героєм на початку війни,  коли ми відбили повністю ворога. Миколаїв не пустив ворога на Одесу, ми відбили атаку трьох ворожих десантів, і наша патрульна поліція врятувала Миколаїв. Не було людини у той період, в якої не було у руках зброї».

Ужгородці стали першими серед українців, наголосив Юрій Гранатуров, хто отримав символічні сувеніри з броні знищених російських танків. Досі миколаївці дарували їх тільки іноземцям.