ЗОБФ “Едельвейс” провів перше в Україні масштабне соціологічне опитування щодо потреб ВПО

В Ужгороді підбили підсумки моніторингу даних щодо становища, потреб і майбутніх намірів внутрішньо переміщених осіб, які проживають в Закарпатській області після початку війни.
Проєкт картування ситуації та потреб вимушених переселенців сьогодні презентували під час зустрічі з представниками закордонних та українських благодійних і громадських організацій, народними, обласними депутатами, викладацьким складом УжНУ й іншими.
«Соціологічне опитування провели на запит обласної військової адміністрації. Воно було на часі, оскільки потреби людей змінюються і ми маємо оперативно реагувати на них. Моніторинг дає реальний результат, адже дозволяє детальніше вивчити ситуацію та розробити найбільш ефективні програми й стратегії підтримки», – підкреслив Петро Добромільський.
Для отримання обʼєктивної інформації до участі в моніторингу залучили понад 4 тисячі мешканців як міських, так і сільських місцевостей усіх шести районів Закарпаття.
Дослідження за ініціативи обласної військової адміністрації реалізували Міжнародна організація з міграції, ЗОБФ «Едельвейс» та Національний інститут стратегічних досліджень за проєктом «Людський вимір: Розбудова спроможностей зі збирання даних на низовому рівні заради покращення підготовки та зміцнення стійкості громад в Україні», який фінансується урядом Канади. До розробки інструментів збирання даних також долучився Офіс реформ Кабінету міністрів України.
Опитування проводили добровільно та анонімно: респонденти не надавали персональної інформації, а лише відомості про своє теперішнє місце проживання. На цьому наголосив координатор МОМ в Західному регіоні Ентоні Секвейра.
За його словами, це вже 5 проєкт, який у співпраці з ОВА й команди Міжнародної організації з міграції вдалося реалізувати в нашому регіоні. Дослідження в період 9-27 листопада минулого року проводили за різними напрямками соціально-економічної сфери.
Соціолог та професор УжНУ Олександр Пелін підкреслив, що моніторинг є унікальним, адже в такому форматі він реалізовується вперше в європейській практиці. Згідно з результатами дослідження значна частина внутрішніх переселенців змогла адаптуватися та інтегруватися в життя краю.
Науковець повідомив ключові результати дослідження:
???? більшість внутрішньо переміщених осіб переїхали на Закарпаття з Харківської, Донецької та Запорізької областей;
???? вимушені переселенці і закарпатці ключовою потребою здебільшого називають фінансову підтримку;
???? найбільше вимушених переселенців мешкають у громадах Мукачівщини й Ужгородщини. Найвища частка проживання ВПО у приватному секторі – в Берегівському районі;
???? майже 90% ВПО змогли отримати доступ до необхідних медичних, соціальних, освітніх та інших послуг і видів підтримки;
???? понад 30% вимушених переселенців працевлаштовані (повна/неповна зайнятість).