Ключові виклики та перспективи розвитку управління колективними центрами для ВПО обговорили на семінарі в Ужгороді

Ключові виклики та перспективи розвитку управління колективними центрами для ВПО обговорили сьогодні на семінарі в Ужгороді. В заході, який за сприяння обласної військової адміністрації організувала Міжнародна організація з міграції, взяв участь Петро Добромільський – заступник голови Закарпатської ОДА.

«Чимало вимушених переселенців мешкають у колективних центрах. Оскільки такий формат розміщення сприяє швидшій інтеграції та соціальній адаптації людей на новому місці, посилюємо й підтримку управління ними», – зауважив Петро Добромільський.

За його словами, важливо знати і відповідно реагувати на актуальні питання та потреби жителів тимчасових центрів, зокрема й вразливих категорій. Окрема увага – залученню внутрішньо переміщених осіб до системи управління ними, а також зворотній підтримці громад, які приймають людей.

Заступник голови ОВА поділився з учасниками семінару успішним досвідом Закарпаття в цих напрямках, зауваживши, що таких результатів вдалося досягти завдяки ефективній роботі з донорами, громадами і бізнесом.

У межах заходу учасники обговорили основні проблемні питання в управлінні колективними осередками, їх гуманітарної підтримки, а також забезпечення вимушених переселенців доступом до послуг, зокрема щодо підтримки ментального здоров’я, працевлаштування, перекваліфікації тощо. Йшлося й про перспективи створення в тергромадах рад ВПО, які виконуватимуть функцію консультативно-дорадчих органів задля ефективної комунікації з місцевою владою.

У семінарі взяли участь представники УВКБ ООН в Україні, Закарпатського обласного центру соціальних служб, Ужгородського міського центру соціальних служб, департаменту соцзахисту населення Ужгородської міськради, територіальних громад, Обласного центру зайнятості, громадських організацій «Благо», «Щасливі діти», благодійного фонду «Едельвейс» та інші.