10-12 вересня в Ужгородському районі відбулась транскордонна виставка народних ремесел EXPOBRAND

Завдяки реалізації проєкту PBU2/0798/18 «Прикордонні відносини через розвиток добросусідства», що реалізується в межах Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2014-2020 в Ужгородському районі вдалося провести 3-денний захід – виставку народних ремесел EXPOBRAND.
Метою даного заходу була популяризація традиційних ремесл та крафтових продуктів Ужгородського району, презентація виробів та для партнерів та учасників заходу з Польщі, обмін досвідом з популяризації та просування традиційних продуктів, підвищення туристичної привабливості обох партнерських районів.
1-й день заходу відбулись майстер-класи з традиційних народних ремесл в Оноківській територіальній громаді Ужгородського району. Учасники заходу та учні середніх шкіл мали змогу спробувати свої уміння з гончарства, ліпки барильєфу та виготовлення ляльки-мотанки.
2-й день заходу було проведено в центрі м. Ужгорода, де відбувались урочисті події приурочені до святкування 1128 річчя міста Ужгорода. Ремісники Ужгородського району мали змогу розмістити свої вироби біля Винного льоху «Совине гніздо», на спеціально виділеному місці для учасників в рамках проєкту. Ремісники та митці презентували крафтові продукти, вироби з скла, художню різьбу по дереву, вишиванки та вишивані картини, ляльки-мотанки та багато іншого. Окрім, всього іншого серед витворів мистецтв були розміщенні промоційні матеріали продукції та банера, тому всі відвідувачі могли дізнатися про реалізацію проєкту.
3-й день в Боздоському парку м.Ужгород, відбулась виставка-презентація традиційних виробів із текстилю, народної вишивки, художнього живопису, прикрас із народними орнаментами. З вітальними словами виступили голова Ужгородської районної ради Юрій Фрінцко, голова Оноківської сільської ради Марія Коваль-Мазюта, директор КП «Ужгородське районне агентство розвитку» Володимир Химинець, начальник Упраління єврорегіональної співпраці Закарпатської ОДА Олександр Білак, гості з Польщі Уповноважена Підкарпатського воєводства з питань національних та етнічних меншин Малгожата Майка-Онишкевич, проєктні координатори Жешувського повіту Анна Герліка та Пшемислав Гшебик, серед інших були присутні також Голова Середнянської територіальної громади Руслан Чорнак, голова Баранинської територіальної громади Юрій Марусяк, голова Холмської територіальної громади Тетяна Вачиля. Учасники мали змогу виступили з презентаціями свого ремесла, представити свої вироби та розповісти про свій досвід. Ремісники з Польщі мали змогу спостерігати та спілкуватися з українськими учасниками онлайн, адже на заході було забезпечено пряму трансляцію події, польські ремісники також розповіли про свій досвід та показали свої вироби. Захід супроводжувався музичними виступами творчих народних колективів, майстринями студії закарпатської традиційної вишивки «Косиця» та інших народних умільців. В кінці презентації учасники обговорили наявні проблеми розвитку та просування народних ремесл, нові перспективи та напрямки майбутньої співпраці.