Реалізація проєкту “Допомога притулкам які знаходяться в гуртожитках УжНУ”

Закарпатський обласний благодійний фонд «Едельвейс» завершує реалізацію Проєкту “Допомога притулкам які знаходяться в гуртожитках УжНУ”, що фінансується Угорською Екуменічною Службою Допомоги. Дана Грантова угода була укладена в рамках реалізації програми «Flexible Small Grants   (FSG)». 

З початку повномасштабної агресії гуртожитки Ужгородського національного університету в місті Ужгороді прийняли понад 5 тисяч осіб з числа внутрішньо переміщених. Люди, що втікали від війни змогли в цих стінах безкоштовно отримати захист, ліжко, їжу, лікування і тепло. Сьогодні тут проживає 374 особи, які не мають змоги вернутися до дому чи вийняти інше житло. З ними постійно знаходяться у контакті ціла команда персоналу – комендант гуртожитку, каштелян, паспортист, технічний персонал та охорона.

Разом з тим, навчальний процес продовжується і в цих же гуртожитках, як і до війни, проживають разом з ВПО і студенти вишу. З них також багато хто з тих місць де іде війна (Харківська, Запорізька, Донецька і Луганська області, тощо). Так, у гуртожитку №1 живуть 90 ВПО та 160 студентів (всього 250 людей), у гуртожитку №2 – 48 ВПО та 422 студентів (всього 470 людей), у гуртожитку №3 – 125 ВПО та 355 студентів (всього 480 людей) та у гуртожитку №4 – 111 ВПО та 1089 студентів (всього 1200 людей).

ВПО та студенти спільно використовують багато господарських приміщень – кухні, санвузли, душові, читальні зали, кімнати відпочинку. Це дає позитивний інтеграційний ефект, допомагає людям подолати стрес та страх, але водночас навантаження на інфраструктуру гуртожитків значно зросло. Багато міжнародних організацій допомагають адміністрації гуртожитків (є спільне керівництво в особі адміністрації студмістечка на чолі з  директором Василем Кепічем) із забезпеченням необхідними продуктами харчування, медикаментами, побутовою технікою, ремонтами, тощо. Але потреба у багатьох речах першої необхідності залишається, і в першу чергу в силу того, що людей дуже багато, а побутові прилади, наприклад, кухонні плити не є професійними, а домашніми, тому швидко виходять з ладу.

Виходячи з реальних потреб, керівництво студмістечка сформувало запит на допомогу від Угорської Екуменічної Служби Допомоги проживаючим ВПО з непродовольчої групи товарів. А саме – кухонні металеві столи, кухонні металеві мийки по 12 штук та газові плити з електро духовкою у кількості 8 штук. Кухонні меблі не купувалися вже понад 30 років, є зношеними, подекуди просто зламані та відсутні. Світильники коридорні ЛЕД з можливостями заміни ламп 600*600 у кількості 25 штук гостро необхідні для освітлення місць загального користування у гуртожитках. У гуртожитку № 3 читальний зал облаштували за допомогою донорів під дитячу кімнату (туди приводять гратися дітей ВПО з різних гуртожитків та шелтерів), але є потреба у місці де би могли діти шкільного віку з числа ВПО та студенти займатися навчанням, тому керівництво попросило придбати у читальний зал гуртожитку №2 парти учнівські 20 штук та стільці учнівські 40 штук. Для забезпечення безперебійної роботи мережі Інтернет є потреба у встановленні додаткових Wi-Fi роутерів 4 штуки (по 1 на кожен гуртожиток). Також є потреба у алюмінієвих драбинах що використовуються при заміні лампочок та інших побутових дрібних ремонтах що виникають в процесі життя ВПО – 4 штуки (по 1 у кожному гуртожитку). Всі зазначені потреби були задоволені завдяки донору – Угорської Екуменічної Служби Допомоги.

Все це сьогодні директор фонду, професор УжНУ Володимир Химинець передав працівникам студмістечка у присутності проректора УжНУ з наукової роботи професора Ігоря Короля, директора студмістечка Василя Кепіча та працівників гуртожитків.